< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Dennis Oppenheim (1938 - 2011)
verk Förlovning / Engagement 
karta Gräsvikstorget, Gräsviken
år 2000 
bilder 1, 2, 3  
Dennis Oppenheims skulptur Förlovning (Engagement) består av två stora diamantringar som är fästa vid varandra. Ringarna är av målat stål och de husformade ädelstenarna av akrylplattor och elljus. De små husen lyser om kvällarna.

Ringen är en symbol för äktenskapet; husen symboliserar hemmet och familjen. Till äktenskapets dynamik hör att finna en balans mellan två personer som kan ha väldigt olika bakgrund. Alla sammanslutningar och förbund innehåller dock också möjligheten till separation och splittring. Spänningen i Oppenheims verk uppstår genom ringarnas ställningar, de är en aning åtskilda och lutar vardera åt olika håll. Dennis Oppenheim är en amerikansk avantgardist som var känd i synnerhet på 1960- och 70-talet och speciellt är känd för sin jord-och performancekonst. Till hans produktion hör också installationer och skulpturer, av vilka många går att finna på offentliga platser. Oppenheims arbeten i serien Engagements har också visats bl.a. i New York och i Leoben i Österrike.

Helsingfors stads konstmuseum köpte Förlovning 1998. Verket restes på torget mitt i Gräsviken, nära kanalen, där det avtäcktes den 10 oktober 2000 i konstärens närvaro. Verket är nio meter högt. Gräsviken är ett nytt bostadsområde nära Helsingfors centrum, stadsdelen byggdes på 1990-talet på ett tidigare industriområde.


©  Konstnären
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001