< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Aikarauta-ryhmä Taidekoulu maa
verk Färgator 
karta Lättan, Kvarnbäcken
år 2000 
bilder Ei muita kuvia.  
Miljökonstverket Färgator finns i skogsparken intill Kvarnbäckens kyrka. Det är ett skyddsrums ventilationsbyggnad, som fick en färgglad mosaikbeklädnad 2000. Verket gjordes som en del av Förortsprojektet som syftade till att göra förorterna mer attraktiva genom att skapa högklassiga miljöer.

Idén var Pauli Ahopeltos, som var medlem i gruppen Aikarauta vid konstskolan Taidekoulu Maa. Han valde att placera konstverket på en ventilationsbyggnad av betong, eftersom det bildar en skarp kontrast med den omgivande naturen.

I arbetet med konstverket deltog också tre andra medlemmar i Aikarauta-gruppen: Tero Halonen, Valtteri Kivelä och Jaakko Kuntsi. De planerade varsin mosaikyta på den fyrkantiga byggnaden. Verkets färgskala följer solens vandring: morgonens färger finns på den östra väggen, dagen återges på den södra, kvällen på den västra och natten på den norra väggen. Planeringen av Kvarnbäckens konstgata inleddes 1999 tillsammans med Taidekoulu Maa. Färgator var konstgatans första verk, varefter följde Skogens ande (2001) och Beledsagarna (2004), även de skapade av studerande vid Taidekoulu Maa.

Verket genomfördes som ett samarbete mellan Förortsprojektet, projektet EU-Urban, Helsingfors stads byggnadskontors grönavdelning (numera gatu- och parkavdelning), kulturcentralen och räddningsverket. Det hör inte till Helsingfors konstmuseums samling.


©  Upphovsrättens innehavare
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001