< förra A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö nästa >
konstnär Vesa-Ville Saarinen
Sirpa Hynninen
verk Herttoniemen duunarit 
karta Herttoniemen yritysalue
år 2014 
bilder 1, 2  
Taiteilijat Sirpa Hynninen ja Vesa-Ville Saarinen ovat luoneet Herttoniemen yritysalueelle laajan, kadunkyltteihin liittyvän teoskokonaisuuden. Teos sijoittuu Itäväylän, Sahaajankadun ja Linnanrakentajantien rajaamalle noin 1,5 kilometrin mittaiselle alueelle, jossa on erilaisia ammattiin viittaavia kadunnimiä.

1940-luvulla käyttöönotettu Herttoniemen teollisuusalue on yksi Helsingin suurimpia yritysalueita. Alueella asuu tällä hetkellä muutama kymmenen henkilöä, mutta siellä on yli 10 000 ihmisen työpaikka. Alueella sijaitsee merkittävä autokaupan keskittymä, rautakauppoja sekä muun muassa pakkaus- ja vaatetusalan yrityksiä.

Herttoniemen duunarit koostuu lähes kuudestakymmenestä erilaisesta siluettikuvasta, jotka esittävät ihmishahmoja työkaluineen. Jokainen hahmo liittyy alla olevaan kadunnimikylttiin: esimerkiksi Sahaajankadun kyltin yläpuolella on suurta sahaa pitelevä työmies- tai nainen. Työkalut ovat suuria verrattuna ihmishahmoihin, mikä irrottaa kokonaisuuden realismista. Hahmot työkaluineen viittaavat myös alueen historiaan.

Teoksen materiaali on ultraluja, säänkestävä ja taipumaton teräs. Laserilla leikatut hahmot on lopuksi jauhemaalattu. Siluettien koko on suhteutettu katukylttien kokoon ja ne on ryhmitelty siten, että hahmojen välille syntyy vuoropuhelua ja visuaalista jännitettä.

Herttoniemen duunarit on Helsingin taidemuseon tilaama teoskokonaisuus. Sen syntyhistoria liittyy taidemuseon jo vuonna 2008 aloitettuun hankkeeseen, jossa taiteilijoille annettiin mahdollisuus ideoida uusi taideteos itse valitsemaansa paikkaan. Hynninen – Saarinen valitsivat Herttoniemen teollisuusalueen. Teoksen julkisti 24.6.2014 Helsingin taidemuseon johtokunnan puheenjohtaja Thomas Wallgren.

Sirpa Hynninen (s. 1963) ja Vesa-Ville Saarinen (s. 1960) asuvat ja työskentelevät Lappeenrannassa. He ovat osallistuneet lukuisiin näyttelyihin sekä koti- että ulkomailla. Sirpa Hynnisellä on ennestään yksi julkinen teos Helsingissä (Kaikki meren laulut, Tuorinniemen koulu).


©  Kuvasto
© Helsingfors stads konstmuseum
WWW: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001