< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä August Wredow (1804 - 1891)
Hermann Schievelbein (1817 - 1867)
 
teos Kaksitoista apostolia  
kartalla Helsingin Tuomiokirkko, Senaatintori, Kruununhaka  
vuosi 1849  
kuvia 1  
Tuomiokirkon apostolit ovat berliiniläisten kuvanveistäjien August Wredowin (1804-1891) ja Hermann Schievelbeinin (1817-1867) käsialaa. Wredow suunnitteli apostoleista Andreaan, Matteuksen, Taddeuksen, Johanneksen, Filippuksen ja Bartolomeuksen. Schievelbeinin tehtäväksi annettiin Paavali, Jaakob, Mattias, Pietari, Simon ja Tuomas. Patsaat on valanut sinkinvalimo S.P. Deravanne vuosina 1845-1847.Patsaat asetettiin paikoilleen kirkon harjalle vuonna 1849. Patsaat muodostavat yhden maailman suurimmista yhtenäisistä sinkkiveistoskokoelmista ja niistä on maininta keskeisissä sinkin tuotantoa ja käyttöä koskevissa kansainvälisissä artikkeleissa.

Patsaista Pietarilla on kädessään kaksi avainta, jotka symboloivat oikeutta antaa synnit anteeksi ja oikeutta sitoa ne eli jättää antamatta. Hänet ovat valinneet pyhimyksekseen mm. lukkosepät, ripittäytyjät ja kalastajat. Tuomas on arkkitehtien, rakentajien ja maanmittarien pyhimys. Simon Selootilla on kädessään saha. Hän on mm. puunhakkaajien, nahkurien ja kutojien suojeluspyhimys. Apostoli Johanneksella on kädessään malja ja kirja. Hän on mm. kirjanpainajien, kirjakauppiaiden, notaarien ja kirjailijoiden pyhimys. Matteuksella on tunnusmerkkinä kirjoitusvälineet. Hän on mm. vero- ja tullivirkailijoiden, sekä kirjanpitäjien pyhimys. Bartolomeus on käsityöläisten pyhimys mm. kirjansitojat, nahkurit, räätälit ja teurastajat. Hänellä on kädessään kuolemastaan muistuttava veitsi. Paavalin (Saulus Tarsolainen) tunnusmerkkinä on miekka. Hän on mm. teltantekijöiden, teologien ja kirkollisen lehdistön pyhimys. Jaakob vanhempi (suurempi, Sebedeuksen poika) on mm. pyhiinvaeltajien, sotilaiden, ratsumiesten ja apteekkarien pyhimys. Hänellä on kädessään simpukan kuvalla koristettu nahkasauva. Juudas Jaakobinpojalla (Taddeus, Lebbeus eli sydämeni lapsi) on kädessään nuijapäinen keppi. Häntä ei ole vielä mikään ammattiryhmä valinnut pyhimyksekseen. Andreas eli Pietarin veli on erityisesti kalastajien suojelija. Hänet on kuvattu X:n muotoisella Andreaan ristillä. Apostoli Mattiaan tunnuksena on mestauskirves. Häntä pitää suojelijanaan mm. kirvesmiehet, teurastajat, sepät ja sokerileipurit. Filippus on mm. rihkamakauppiaitten ja vanuttajien suojelija. Hänellä on vasemmassa kädessään risti ja oikeassa avattu kirja. Risti on Filippuksen kuoleman symboli ja kirja apostolien yhteinen symboli: he kuolivat puolustaessaan Jumalan sanaa. (Kirkko ja kaupunki s. 10-11, 15.2.1995, No: 7).

Valtionarkistossa on veistoksista tietoja laivauspapereista lähtien, sillä näin suuren veistoskokoelman hankinta oli Suomen Suurruhtinaskunnassa 150 vuotta sitten iso juttu. Veistokset konservoitiin ensimmäistä kertaa 1990-luvun loppupuolella.


© 
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001