< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Tulay Schakir (1968 - )
 
teos Aurinkolahden koulun teos  
kartalla Vuosaari  
vuosi 2002  
kuvia 1  
Tülay Schakirin Aurinkolahden kouluun toteuttama kaksiosainen teos perustuu valoon ja sen heijastuksiin. Koulun pihalle sijoitettu heijastin on halkaisijaltaan noin kolme metriä. Heijastava kovera peilihiottu puoli on käännetty osoittamaan koulun ruokalaan päin ja heijastimen eteen on asetettu valaisin. Liikkuessaan teoksen edessä katsoja havaitsee muutoksen teoksen muodossa; kovera näyttää muuttuvan kuperaksi. Tietynlaisissa valaistusoloissa ja kohtisuoraan katsottuna heijastin näyttää kolmiulotteiselta pallolta, joka punaoranssina hehkuessaan muistuttaa aurinkoa ja viittaa Schakirin mukaan paikan nimeen, Aurinkolahteen. Valaisemattomana pinta heijastaa ympäristöään. Valaisimen ympärille rakennettu verkko on lisätty turvallisuussyistä teokseen myöhemmin.

Teoksen toisen osan muodostavissa hologrammeissa toistuu heijastimen pyöreä muoto. Hologrammit muuttuvat auringon valon mukaan; valo paljastaa kuvion vähitellen. Ilman auringonvaloa levyt näyttävät melkein läpinäkyviltä. Kaksi hologrammia on kiinnitetty rakennuksen pihanpuoleiseen lasiseinään ja niitä katsotaan rakennuksen sisäpuolelta.

Taiteilija viittaa teoksellaan tiedon keräämiseen. Schakir haluaa osoittaa tiedon rajallisuuden ja sen, että ihminen saa olemassa olevasta tiedosta vain osasia.

Aurinkolahden koulun teos kuuluu Helsingin taidemuseon kokoelmaan. Se on kustannettu rakennuksen määrärahoista eli se on ns. prosenttirahahanke.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001