< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Dennis Oppenheim (1938 - 2011)
 
teos Kihlaus  
kartalla Ruoholahdentori, Ruoholahti  
vuosi 2000  
kuvia 1, 2, 3  
Dennis Oppenheimin Kihlaus-veistoksessa (Engagement) on kaksi toisiinsa kiinnittyvää suurta timanttisormusta. Sormusten rungot ovat maalattua terästä ja "jalokivinä" välkkyvät akryylilevyistä rakennetut pikkutalot, joihin pimeässä syttyy valo. Teos kohoaa yhdeksän metrin korkeuteen.

Sormus on avioliiton vertauskuva; talot symboloivat kotia ja perhettä. Kaikkiin liittoihin ja liittymiin sisältyy myös hajoamisen mahdollisuus. Oppenheimin teoksen jännitteen synnyttävät hieman toisistaan erkanevat ja toiselle sivulle kallellaan olevat sormukset.

Dennis Oppenheim on amerikkalainen 1960-70-lukujen avantgardisti, joka tunnetaan erityisesti maataiteesta ja performansseista. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös installaatioita ja veistoksia, joista monet on sijoitettu julkisiin tiloihin. Oppenheimin Engagement-sarjan töitä on väliaikaisesti ollut esillä myös mm. New Yorkissa ja Leobenissa Itävallassa.

Helsingin kaupungin taidemuseo hankki Kihlauksen kokoelmiinsa vuonna 1998. Teos pystytettiin Ruoholahdessa keskeisesti sijaitsevalle rantatorille, kanavan varrelle, missä se julkistettiin taiteilijan läsnäollessa 10. päivänä lokakuuta 2000.
Ruoholahti on entiselle teollisuusalueelle 1990-luvulla rakennettu uusi asuinalue lähellä Helsingin keskustaa.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001