< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Butter, Leppänen, Jovanovic
 
teos Kide (määräaikainen)  
kartalla Tammasaarenlaiturin aallonmurtaja, Ruoholahti  
vuosi 2002  
kuvia 1, 2, 3  
Kide koostuu yhdeksästä lasikuutiosta, jotka alun perin oli pystytetty yhdeksään vuoden 2000 Euroopan kulttuuripääkaupunkiin. Kiteet oli myös nimetty näiden kaupunkien ja alkuperäisten sijaintipaikkojensa mukaan: Avignon, Bergen, Bologna, Bryssel, Helsinki, Krakova, Praha, Reykjavik ja Santiago de Compostela.
Lasikuutiot ovat n. 2 x 4 x 3 metrin kokoisia ja illan hämärtyessä niihin syttyi valo. Kullakin Kiteellä - ja kaupungilla - oli oma värinsä.

Kide-kuutiot toteutettiin jo 1999 kyseisissä kaupungeissa ja ne olivat gsm-tekniikan avulla kuva- ja ääniyhteydessä toisiinsa. Näin ne viestivät tulevasta kulttuurivuodesta ja samalla symboloivat ihmisten ja kulttuurien välistä yhteyttä.Teoksen taiteellisesta konseptista ja suunnittelusta vastasivat ns. Kide-arkkitehdit: Peter Ch. Butter, Kari Leppänen ja Dusan Jovanovic, jotka saivat luomuksellaan vuoden 1999 Ympäristötaidepalkinnon.

Kulttuurivuoden 2000 päätyttyä kaikki yhdeksän lasikuutiota valaisivat jonkin aikaa pohjoisen talven pimeyttä Helsingin Tuomiokirkon ylätasanteella.

Vaurioituneet ja varastoon jo viedyt lasikuutiot korjattiin vielä kerran ja Kide koottiin aallonmurtajalle Ruoholahden rantaan, jossa se julkistettiin Helsinki-päivänä 12.6.2002.
Kide-kokonaisuuden värilliset kuutiot näkyivät erityisen hyvin mereltä ja Lauttasaaren sillalta. Teoksen elinkareksi oli määritelty 10 vuotta.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001