< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Markku Kosonen
 
teos Urbaani puu  
kartalla Katajanokanlaituri 3, Katajanokka  
vuosi 2000  
kuvia 1  
Urbaani puu on pystytetty ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosaston edustalle osana valtion taideteostoimikunnan Pysähdy ja katso –kaupunkitaideprojektia, joka kuului Helsinki 2000 kulttuurikaupungin ohjelmistoon.

Teoksen taustasta taiteilija sanoo: ”Stora Enson ja kehitysyhteistyöosaston välisellä terassilla kasvaa luonnon puu, lehmus. Sen vastapariksi on istutettu symmetrisesti teräsbetoniseen kantoon erilaisista puu- ja metalliosista valmistettu noin neljä metriä korkean puun hahmoa muistuttava värikäs teos. Molemmat ”puut” kasvattavat omia merkityksiään niitä havainnoiville ohikulkijoille. Nimensä mukaisesti Urbaani puu kuvastaa kaupunkilaistuvaa metsä- ja puukäsitystä. Ihannetta, jonka huomaa usein lehtien otsikoissa, kun puu häiritsee kadulla kulkijan elämänmenoa. Tämä puu ei koskaan lahoa ja kaadu. Se ei nouse liian suureksi, vaan elää rakennusten mitoissa. Se ei roskaa ja levitä raitiokiskoja liukastavia syksyn lehtiä. Linnut eivät noki sitä tai tee siihen pesää. Vuodenaikojen vaihtelu ei vaikuta sen ilmeeseen. Kesät ja talvet se on samanlainen. Turvallinen, muuttumaton, hallittu!” (Valtion taideteostoimikunnan tiedotteesta).

Taiteilija Markku Kosonen valmistui sisustusarkkitehdiksi 1968 työskenneltyään sitä ennen puuseppänä. Hänet on palkittu mm. puukulttuurin ja käsityömuotoilun edistämisestä.

Teoos ei kuulu Helsingin kaupungin kokoelmiin.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001