< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Heikki Häiväoja (1929 - )
 
teos Urbanisti  
kartalla Kuntatalo, 2 linja 14, Kallio  
vuosi 1982  
kuvia 1  
Urbanisti on Suomen kaupunkiliiton teos, joka alunperin oli sijoitettuna Kaupunkiopiston sisäpihalle Espooseen. Veistos tilattiin kutsukilpailun tuloksena kuvanveistäjä Heikki Häiväojalta. Kun kaupunkien ja kuntien yhteisen järjestön, Suomen kunnallisliiton, rakentama Kuntatalo valmistui Helsingin Kallioon, teos siirrettiin sinne 1997.

Kubistisesti tyylitelty naisen rintakuva ja avoin käsi on sijoitettu graniittialustalle. Teos oli alunperin tarkoitus tehdä kivestä, mutta tilaajan toivomuksesta taiteilija teki sen pronssilevystä taivuttamalla ja hitsaamalla. Taiteilijan mukaan figuurit symboloivat henkistä ja ruumiillista työtä. Kaupunki on henkisen ja ruumiillisen työn keskus. Nimi Urbanisti ei ole taiteilijan, vaan tilaajan antama ja se liittyy teoksen syntyajankohtaan; urbaani-sana ilmaantui silloin suomen kieleen.

Kuvanveistäjä Heikki Häiväoja on tunnettu muistomerkkien tekijänä sekä rahojen ja mitalien suunnittelijana. Hänet on palkittu lukuisissa alan kilpailuissa ja hänen julkisia teoksiaan on eri puolilla Suomea. Hän on suunnitellut n. 70 mitalia ja useita rahoja; mm. presidentti J.K. Paasikiven 10-markan juhlarahan sekä Suomen itsenäisyyden 50- ja 60-vuotisjuhlarahat. Hänen suunnittelemansa viidenmarkan kolikko oli käytössä pitkään.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001