< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Eila Hiltunen (1922 - 2003)
 
teos Auringonkukkapelto  
kartalla Didrichsenin taidemuseo, Veistospuisto, Kuusisaari.  
vuosi 1975  
kuvia 1  
Auringonkukkapelto muodostuu kolmesta eripituisen terästangon päähän kiinnittyvästä erikokoisesta kuperasta teräskiekosta, joista terälehdet sojottavat harvakseltaan eri suuntiin. Teoksen mitat ovat 260x267x100cm ja materiaali haponkestävä teräs.

Eila Hiltunen sanoi, että kiintein kytkentä kuvanveistäjällä on aina materiaaliin, jonka välityksellä hän toteuttaa ajatuksensa, ja että hän itse esittää aiheensa – ei yksilöinä vaan kosmokseen liittyvinä hahmoina, osatekijöinä, joilla on oma linjojensa kauneus ja liikkeittensä sopusointu. Juuri tämä, hänen pyrkimyksensä ylevään irti arkisesta ja ahtaasti yksilöllisestä, yhdistää hänen taiteessaan sekä abstraktia että figuratiivista ilmaisua. Auringonkukkapelto käy hyvin esimerkkinä: se on figuratiivinen teos, mutta abstraktilla tavalla. Irti arkisesta esittävyydestä se materiansa kautta kuvaa kohdettaan ilmeikkäästi.

Eila Hiltusella oli läheiset suhteet Didrichsenin taidemuseon perustajiin, Marie-Louise ja Gunnar Didrichseniin. Auringonkukkapellon lisäksi myös Hiltusen Turbulenssi-veistos on talletettu Didrichsenin taidemuseolle. Auringonkukkapelto -ideaa Hiltunen on kehittänyt edelleen Jeddahiin Saudi-Arabiaan tekemässään suihkulähteessä 1984.

Ks. lisäksi Sibelius-monumentti, Kuparikonstruktio, Crescendo ja Turbulenssi.


Didrichsenin taidemuseon remontin aikana 2013-2014 veistospuisto oli suljettu yleisöltä. Osa veistoksista oli esillä mm. Villa Gyllenbergin etupihalla ja Akseli Gallen-Kallelan museossa Tarvaspäässä.


©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001