< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Stuart Wrede (1944 - )
 
teos Kesämonumentti (määräaikainen)  
kartalla Pikkuparlamentin puisto / Mannerheimintien, Arkadiankadun ja Pohjoisen Rantatien risteys  
vuosi 2005  
kuvia 1, 2, 3, 4, 5, 6  
Uudistettuun Pikkuparlamentin puistoon sijoitettiin 3. elokuuta Stuart Wreden ympäristötaideteos Kesämonumentti. Teos koostuu suurista jääkuutioista, jotka on sijoitettu päällekkäin ja jotka näin muodostavat suuren sinertävän jääkuution keskelle Helsingin kesäistä keskustaa. Teoksen on arvioitu sulavan 3-4 viikon sisällä ja sen sisältä on määrä paljastua suihkulähde.

Kesämonumentti on luonnonlakien koreografiaa seuraava hidastettu esitys. Sulaessaan teos muuttuu alkuperäisestä, puhtaasti geometrisestä hahmostaan luonnonvoimien muotoilemaksi orgaaniseksi muodoksi. Wreden mukaan Kesämonumentti vertautuu perinteiseen suihkulähteeseen, mutta tässä lähteessä vesi on vain toisessa olomuodossa kuin yleensä. Teos on myös verrattavissa performanssiin, tällä kertaa jää, tuuli, aurinko ja sade ovat esityksen päähenkilöinä ja määräävät tapahtumien kulun. Veistos pitää sisällään kesän ja talven, pysyvyyden ja katoavaisuuden tematiikan, se tekee meidät tietoisiksi ajan kulusta ja luonnonvoimien vaikutuksista.

Arkkitehti ja ympäristötaiteilija Stuart Wrede on syntynyt Suomessa, mutta opiskellut ja työskennellyt suurimman osan elämästään Yhdysvalloissa. Takaisin Suomeen hän muutti vuonna 2003. Työskennellessään Suomessa 1970-luvun alussa Stuart Wredestä tuli Elonkorjaajat -taiteilijaryhmän jäsen.

Kesämonumentti koostuu 25 jääkuutiosta, se on 27 tonnin painoinen ja 3 x 3 x 3 metrin kokoinen ja se on sijoitettu puiston vesialtaaseen. Jääkuutiot on tuotu Pellosta, Lapista.


©  Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001