< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Elina Lifländer (1978 - )
Eliisa Suominen (1977 - )
 
teos Aikamerkki-teossarja (määräaikainen)  
kartalla Esplanadi  
vuosi 2005  
kuvia 1, 2, 3  
Lavastaja Elina Lifländerin ja kuvataiteilija Eliisa Suomisen suunnittelema Aikamerkki / Time Signal -teossarja modernisoi vuonna 2005 väliaikaisilla rinnakkaisteoksilla Esplanadin puistossa sijaitsevia Topeliuksen, Leinon ja Runebergin patsaita. Teokset ja niiden uudet tulkintatavat johdattelivat katsojat tarkastelemaan teoksia uusista näkökulmista. Oheisteokset kommentoivat ja toivat näkyviksi historiallisiin veistoksiin liittyviä tarinoita tämän päivän toteutuksin. Moniulotteiset teokset yhdistivät lavastus-, ympäristö- ja kuvataidetta.

1. Särmiö – Topeliuksen koivut.
Peilimäisesti heijastavasta himmeäpintaisesta teräslevystä leikatut koivunlehvästöt loivat Topeliuksen Koivu ja tähti satuun perustuvan illuusion alkuperäisten veistoshahmojen ympärille. Eri suuntiin hämärästi heijastavat pinnat rikkoivat toden ja heijastuksen rajapintaa. Alkuperäinen veistos oli Gunnar Finnen teos Taru ja totuus vuodelta 1932. Se on tehty Zacharias Topeliuksen (1818-1898) muistomerkiksi.

2. Rivien välistä – Onerva ja Leino.
Eino Leinoa esittävän veistoksen viereen oli pystytetty läpileikkauskuva Leinon muusasta ja elämänkumppanista L. Onervan figuurista. Melkein kolme metriä korkean naisfiguurin läpi saattoi kulkea. Kehysten väliin jäävä tyhjä tila muodosti varsinaisen kuvan Suomen ensimmäisestä merkittävästä naisrunoilijasta. Alkuperäinen veistos oli Lauri Leppäsen veistos Eino Leino vuodelta 1953. Se on tehty runoilija Eino Leinon (1878-1926) muistomerkiksi.

3. Muistio – Runeberg.
Runebergin patsaan välittömään läheisyyteen oli rakennettu n. 4,5 metriä pitkä tunneli, jonka sisäseinässä oli kohokuvana toteutettu Runebergin profiili. Tunnelissa kuului Maamme-laulun vähemmän tunnettuja säkeistöjä kuiskaamalla lausuttuina sekä molemmilla kotimaisilla kielillä että englanniksi. Alkuperäinen veistos oli Walter Runebergin teos J. L. Runeberg vuodelta 1885. Se on Suomen kansallisrunoilijalle ja Maamme -laulun sanoittajalle J. L. Runebergille (1804-1877) tehty muistomerkki.

Aikamerkki oli Espoon taidemuseon ja Espoon kaupunginteatterin julistaman (27.4.2004) valtakunnallisen Määrettömyys/Ohändlighetkonst –monitaidekilpailun voittanut taideteoskokonaisuus. Kilpailulautakunta kiitti voittanutta teosta sen kyvystä muuttaa tapoja, joilla tuttuja, kaupunkikuvaan kuuluvia muistomerkkejä ymmärretään.



©  Kuvasto
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001