< edellinen A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö seuraava >
tekijä Heikki Häiväoja (1929 - )
Johanna Häiväoja (1960 - )
Eric Adlercreutz (1935 - )
 
teos Adolf Erik Nordenskiöldin muistomerkki  
kartalla Ehrenströmintie, Kaivopuisto  
vuosi 1985  
kuvia 1, 2  
Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) oli 1800-luvun merkittäviä suomalaisia tiedemiehiä ja ensimmäinen Koillisväylän kautta Jäämereltä Tyynellemerelle purjehtinut tutkimusmatkailija. Nordenskiöld syntyi ja opiskeli Suomessa, mutta joutui maanpakoon Ruotsiin 1857 esitettyään liian liberaaleja näkemyksiä Venäjän politiikasta.

Nordenskiöld sai 1858 toimen Ruotsin luonnonhistoriallisen valtionmuseon mineralogian johtajana ja hänet nimitettiin Tiedeakatemian mineralogian professoriksi. Samana vuonna hän teki ensimmäisen tutkimusmatkansa Huippuvuorille. Ensimmäistä tutkimusmatkaa seurasivat Koillisväylän purjehdus 1878-79 ja Grönlannin purjehdukset 1870 ja 1883. Koillisväylän purjehduksen ansiosta A.E. Nordenskiöldiä pidetään yhtenä maailman merkittävimmistä tutkimusmatkailijoista. Kuvanveistäjä Heikki Häiväoja ja arkkitehti Eric Adlercreutz suunnittelivat kolmesta toisiinsa liittyvästä graniittipaadesta 3,5 metriä korkean muistomerkin. Muistomerkissä oleva Nordenskiöldin rintakuva on Johanna Häiväojan tekemä. Karttareliefissä näkyy Koillisväylän purjehdusreitti.

Graniittipaadet symboloivat jäävuoria ja ahtojäätä, jotka ovat Koillisväylän säännöllisen liikenteen suurimmat esteet. Muistomerkin sijainti meren ääressä on vertauskuvallinen ja viittaa Nordenskiöldin tekemiin matkoihin.


©  Kuvasto Taiteilija
©  Helsingin kaupungin taidemuseo
WWW-toteutus: Lasipalatsin Mediakeskus Oy,
Flammable Solutions Oy 2001