3 x Afganistan
12.2. - 27.4.2003

 

 
 

 

 

 

valokuvia todellisuuksista

Afganistan pyrkii palaamaan arkeen vuosikymmeniä kestäneiden sotien, väkivaltaisuuksien ja kärsimysten jälkeen. Helsingin kaupungin taidemuseossa Tennispalatsissa on esillä kolme valokuvakokonaisuutta ja samalla kolme erilaista, rajattua näkökulmaa Afganistanin nykytilanteeseen ja lähimenneisyyteen.

Tavallisia ihmisiä on Hanna Weseliuksen valokuvia afgaanien arjesta, elämästä Kabulissa ja pakolaisleirillä Pakistanissa. Weselius ja Suomen Kuvalehden toimittaja Katri Merikallio matkustivat Afganistaniin keväällä 2002 kartoittaakseen nimenomaan naisten ja perheiden elämää Taleban-hallinnon jälkeisessä maassa.

Hunnun takaa koostuu afganistanilaisen RAWA-järjestön naisaktivistien burkan alta salaa ottamista kuvista, jotka tallensivat poliittista aktivismia ja yhteiskunnan väkivaltaisuutta. RAWA taistelee kuvillaan parantaakseen naisten asemaa ja korjatakseen yhteiskunnan epäkohtia Afganistanissa.

Näyttelyn kolmas osuus, Taleban-kuvia esittelee teatraalisia ja samalla inhimillisiä Taleban-taistelijoiden muotokuvia, jotka on otettu kuvakiellosta huolimatta. Kuvat oli alun perin tarkoitettu yksityiseen käyttöön. Saksalainen valokuvaaja Thomas Dworzak löysi ne kandaharilaisesta valokuvaamosta, ja ne levisivät maailman lehdistölle, joka on tulkinnut niitä todisteina milloin poliittisesta falskiudesta milloin ihmisen turhamaisuudesta.

3 x AFGANISTAN ei pyri eikä pysty kertomaan koko totuutta Afganistanin vaikeasta tilanteesta, vaan antaa aiheeseen kolme valokuvien luomaa ulottuvuutta. Näyttelyt pyrkivät syventämään maan tilanteesta saatua käsitystä ja tuomaan siihen taiteen keinoin uusia vivahteita. Kukin näyttely kertoo omalla tavallaan Afganistanista, mutta osoittaa samalla kuinka valokuvaa käytetään erilaisten päämäärien saavuttamiseksi. Näyttelyt käsittelevät tätä kautta myös kuvajournalismia ja valokuvan voimaa erilaisten todellisuuksien synnyttäjänä.

Opastukset: ilmaiset yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 18, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 1. ja 3. sunnuntai klo 13. Opasvaraukset muina aikoina p. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 3.2.2003

 • Afganistanin lapset
 • Mistä opettaja kouluun?
 • Nadiran painava palkkapussi
 • HUNNUN TAKAA
 • TAVALLISIA IHMISIÄ - Hanna Weseliuksen valokuvia
 • TALEBAN-KUVAT
 • Pakolaisleirin arki
 • Paossa omassa maassa
 • Linkit


  Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
  PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
  Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

  Avoinna:
  ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
  Liput:
  Normaali pääsylippu 9e.
  Normaali alennuslippu 7e.
  Alle 18-v. ilmaiseksi
  Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
  Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!