Stunt
Videoita
Helsingin kaupungin taidemuseossa Tennispalatsissa avautuu kansainvälisen ja kotimaisen videotaiteen näyttely Stunt. Yksitoista erilaista näkökulmaa ja tarinaa kertoo ihmisen identiteetin rakentumisesta median ja yhteisöjen luomien roolimallien mukaan. Näyttelyn taiteilijat esittävät usein itse teoksissaan jotakin roolia eräänlaisina sijaisnäyttelijöinä, stuntteina. Näyttelyn ovat kuratoineet kuvataiteilijat Pekka Niskanen ja Sari Tervaniemi.
Näyttelyn taiteilijat ovat amerikkalaiset Tony Cokes, Miranda July, Kristin Lucas, Paul McCarthy, Mike Kelley, Vincent Pruden sekä Willem Dafoen ja Kate Valkin tähdittämä The Wooster Group. Lisäksi mukana ovat filippiiniläis-tanskalaisen Lilibeth Cuenca Rasmussenin sekä suomalaisten Ville Heinosen ja Ilppo Pohjolan videot. Esillä on myös Pekka Niskasen ja Sari Tervaniemen videoteokset, joista Tervaniemen Kadonnut kuvio saa kantaesityksensä näyttelyn avautuessa.
Useat Stunt -näyttelyn taiteilijoista näyttelevät itse jotain toista henkilöä teoksissaan. Näytteleminen antaa taiteilijoille mahdollisuuden olla jotain muuta kuin he omana itsenään ovat. Taiteilijoiden työskentelytapa muistuttaa sijaisnäyttelijöiden eli stunttien toimintaa, kun he kiinnittävät itseensä kumisia irtoraajoja, tarkkailevat itseään valvontakameran välityksellä vuosia tai valvovat päiväkausia tavoittaakseen roolihahmolle ominaisen olotilan tai olemuksen.
Media, viihdeteollisuus ja niiden kautta välittyvät roolimallit ja esikuvat sekä ihmistä ympäröivät kulttuuriset, rodulliset tai uskonnolliset yhteisöt muokkaavat jatkuvasti yksilöä. Näytteillä oleva The Wooster Groupin teos The Emperor Jones esimerkiksi kertoo, kuinka 1800-luvulla eräällä Länsi-Intian saarella elänyt musta mies on käytöstään ja kasvojensa väriä muuttamalla tehnyt itsestään valkoihoisen menestyäkseen paremmin taloudellisesti. Lilibeth Cuenca Rasmussenin teos kuvaa uskonnollisen yhteisön voimaa, joka tempaa mukaansa, ja niitä vahvoja tunne-elämyksiä, joita yhteisön toiminta saa sen jäsenissä aikaan. Ilppo Pohjola puolestaan tuo teoksessaan esille, kuinka Tom of Finlandin homoeroottiset piirrokset ovat antaneet vaikutteita myös heteroyhteisön muotisuunnitteluun, rock-musiikkiin ja mainontaan, mitä kautta Tom of Finlandin hahmo on tullut tunnetummaksi yleisölle.
Opastukset: ilmaiset yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 18, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 1. ja 3. sunnuntai klo 13. Opasvaraukset muina aikoina, p. (09) 310 87003.
|